woensdag 26 februari 2020

Op weg, loslopen bij vastlopen


Deze pagina biedt mogelijkheden tot
zelfinzicht, gesprek en psychopastorale coaching.

Als pastor en predikant heb ik me gespecialiseerd in meelopen met mensen 
in allerhande levensproblematiek en daarom nodig ik je uit verder te lezen. 
Om een paar voorbeelden te noemen:

        *  traumatisering

        *  homoseksualiteit in de acceptatie in jezelf en je omgeving
        *  verlies en rouw
        *  geestelijke en zingevingsvragen
     
Allerlei levensproblematiek kan vragen om iemand, die luistert, meedenkt, meeloopt op je weg; om niet in depressie te belanden of geestelijk overbelast te raken.
Een klankbord.

Je kunt naar een huisarts stappen, naar een therapeut, deelnemen aan een praatgroep of groepstherapie, allerlei spirituele zelfgeneeswijzen uitproberen; er zijn mogelijkheden te óver. Velen hebben deze mogelijkheden ook benut en deze wegen bewandeld.


Ik geloof, dat onze Schepper een mens in een geheel van lichaam, ziel en geest 
heeft gemaakt.
Of in Bijbeltaal gezegd, in de woorden van Genesis: als een aarde- of kleiwezentje ('adam'), dat door God beademd en tot leven gebracht is. Eigenlijk 'wakker gemaakt tot leven'.

Zo vaak is in ons leven iets aan de hand, waardoor we maar half wakker zijn, half leven of aan het overleven in plaats van echt volop leven. We hebben nodig op-nieuw tot leven 
en wakker gemaakt te worden.

Tot nieuw leven kan uiteindelijk alleen onze Schepper ons wakker maken. Maar als pastor en predikant loop ik toch ook graag een eind met je op: op weg, om bij vastlopen wat los te lopen.


'Het loopt wel los', zeggen we nogal eens. En inderdaad lost veel zich in de loop de tijd vanzelf deels op van wat op dit moment overweldigend groot of onbeheersbaar lijkt.


De tijd heelt inderdaad ook wonden. Maar je hoeft dat waarin je vast zit, niet op z'n beloop te laten.

Je mag op de uitnodiging ingaan om iemand in te roepen, die met je  oploopt, om het loslopen te versnellen en je gang door het leven makkelijker en draaglijker te maken.

Dat kan door gesprek met mij aan te gaan, bij een eind lopen maar ook per mail of thuis, bij u of jou of in de Kapel aan de Rijksweg in Duiven. Mogelijkheden genoeg om tot luisteren, meedenken en gesprek te komen. De gesprekken laat ik graag bezinken in gebed bij een kaarsje.



Jolande van Baardewijk

Drs. praktische theologie, docent, predikant en programmamaker
   

Jesus revolution!

 'Jesus Revolution' is een film die half februari 2024 op Netflix gepubliceerd is, uit 2023.  De film gaat over de 55 jaar oude Jezu...